Please add Image or Slider Widget in Appearance Widgets Page Banner.
If you would like to use different Widgets on each page, we reccommend Widget Context Plugin.

William Grant & Son

THE CLIENT

William Grant & Sons Ltd. is an independent, family-owned distiller and distributor with a global reach. Established in 1887 by William Grant, the proudly Scottish company is a leader in the international spirits industry and prioritizes running a sustainable business for the long term. 

THE CHALLENGE

Nestled right in the middle of the country’s most posh residential areas and the hippest pubs and restaurants, our client’s office is not your traditional place of business. The space is primarily zoned into 4  functional areas: meeting room, lounge, pantry or working area, and a bar to do the mixing of drinks. The biggest motif it has going is its entrance—one that is in the form of a fire staircase.

Our client’s goal for the space is to be a meeting point for distributors to host their clients, as well as to meet and train bartenders on using the William Grant and Sons line of products. 

THE SOLUTION

An industrial theme was chosen to match the building’s compact setup. This design effect was accomplished by mixing different textures of wood, metal, cement, and brick across the space. The existing ceiling was removed to utilize the structure with trussing to further draw out the industrial look-and-feel.

Some key design features have been intricately planned to draw out the understated modern class and beauty that is commonly associated with the brand.  The bar counter was inspired by the Japanese technique called Shou Sugi Ban which is done by burning wood, then brushing and sealing it with oil for preservation. The bar counter thus lent a more subdued atmosphere to the area, allowing more emphasis to be given to the spirits stockpiled in it. 

The work desk located at the pantry was a custom design by Paperspace specially for our client—the craftsmanship stands as testament to the exquisite detailing involved in this piece  with thick wood on top and solid metal legs. The console was another highlight that aimed to convey a certain gravitas at the lounge. What grabs the eye is the antique cabinet in patina finish  from India, which looks like it is made of 100 percent metal but is in fact, wood. 

For the conference room, Paperspace placed a layering of upcycled wood planks reminiscent of its distillery hubs. The elevated wood texture was sustainably sourced with used planks from existing old houses across various locations, which highlights the firm’s stride towards running a sustainable business in the long-term.

PROJECT DETAILS:

Project: William Grant and Sons 

Location: Bel-Air Village  Makati, Philippines

Size: 1,160 sqft.

Project Duration: March – August 2019

Completed: August 2019

Type: Workplace

Industry: Beverage / Spirits

Studios involved: Paperspace Philippines